skip to Main Content
Wat Is Domotica?

Wat is domotica?

Maak van uw huis een smarthome

Domotica, u hoort het woord wellicht wel eens voorbij komen. Het betekent simpelweg het automatiseren van uw woning. Dat kunt u doen met allerlei smarthome producten. Maar hoe werkt domotica eigenlijk precies? En wat kunt u er verder allemaal mee? Wij vertellen er graag wat meer over.

Hoe werkt een domotica systeem?

Met een domotica systeem maakt u dus van uw huis een smarthome. Het houdt in dat veel zaken in uw woning geautomatiseerd wonen. U bedient ze dan via een paneel aan de muur, of door middel van uw smartphone. Bij domotica kunt u onder andere denken aan:

  • Het automatiseren van uw thermostaat: u zet alvast via uw smartphone de verwarming aan als u weggaat van werk, zodat het lekker warm is als u thuiskomt.
  • Automatisering van uw lampen: via uw smartphone kunt u alle lampen aan- en uitmaken. Op een bepaald tijdstip springen ze vanzelf aan.
  • Zonwering: als de zon op een sensor aan uw huis schijnt, gaat de zonwering vanzelf omlaag. Wanneer de zon weggaat gaat ook de zonwering weer omhoog.
  • Beveiliging van uw woning: als er beweging gedetecteerd wordt springt een lamp of uw deurbel is verbonden met een camera zodat u ziet wie er aanbelt.
  • Andere voorbeelden: uw bad dat om half 8 ‘s ochtends automatisch volloopt, uw favoriete muziek die aangaat, lampen die qua kleur synchroniseren met wat er op tv te zien is, etc.

Zo kunt u domotica implementeren

Er zijn twee grote vooroordelen over het implementeren van domotica: het is ingewikkeld, en het is duur. Die twee vooroordelen zijn ontstaan, omdat veel mensen denken dat ze meteen hun hele huis ‘digitaal’ moeten maken wanneer ze er een smarthome van willen waken. Dan kan het inderdaad een duur grapje worden. Het is verstandiger om het stap voor stap aan te pakken. Begin bijvoorbeeld met een digitale thermostaat in de winter. In de zomer krijgt u veel last van de zon, dus laat u digitale zonwering plaatsen, vaak hebben energiemaatschappijen ook leuke acties met slimme apparaten als u overstapt. Zo verzamelt u eigenlijk langzaamaan een complete smarthome!

Wilt u persoonlijk advies over waar u moet beginnen om van uw woning een smarthome te maken met domotica? Neem dan contact met ons op. Wij geven meer informatie.

Back To Top